Türkiye’nin güney kıyısında küçük bir Akdeniz kenti olan Kalkan bembeyaz evleri ve rengârenk begonvilleriyle ünlü. Yaz aylarında turizmle canlanan kent kışın dinginleşiyor.
Kalkan özellikle Avrupalı turistler tarafından tercih ediliyor. Yabancılar genellikle oturacakları evleri satın alıyor ve yıl boyu bu güzel kentin tadını çıkarıyor. Kalkan’ın en büyük avantajı, gelişmekte olmasına rağmen eski dokusunu korumaya devam etmesi. Doğal güzellikleri, restoranları, kafeleri, eşsiz manzarası ve el yapımı takılarıyla burası Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ayrıca Tlos, Xanthos, Patara ve Kekova’daki Batık Kent gibi bir zamanlar antik Likyalılara ev sahipliği yapan yerlere sadece bir taş atımı mesafede. Ünlü Patara ve gizli bir cennet olan Kaputaş, Kalkan’a en yakın plajlar. 1923 yılı, Türk-Yunan Savaşı’nın ardından nüfus mübadelesinden etkilenen bölgelerden biri olan Kalkan için çok önemli bir tarih. Yunanistan’da yaşayan Türkler ile Türkiye’de yaşayan Yunanların yer değiştirdiği mübadeleden önce Kalkan nüfusunun büyük bölümü Yunanlardan oluşuyordu. Mübadele sırasında Attika bölgesine yerleştirildiler ve orada Kalamaki kentini kurdular.
Geçmişte balıkçı köyü olan Kalkan bugün hâlâ Fethiye ile Kaş arasındaki tek güvenli liman. 70’lere kadar bölge bu limanı sayesinde bölgenin önde gelen liman kentlerindendi. Bu tarihten sonra Fethiye yolunun yapılmasıyla Kalkan eski önemini yitirdi. Daha sonra turistlerin kenti keşfetmesiyle bu durum tekrar değişti ve Kalkan artık her geçen gün daha da gelişip canlanıyor. Hım, çok da gelişiyor demeyelim çünkü fazla gelişirse onu şimdiki kadar sevmeyiz muhtemelen.
Kalkan’da yapılacaklar: UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Xanthos kalıntıları, Saklıkent Kanyonu ve Patara’nın uzun kumsallarını kapsayan bir tur. Bölgenin en hareketli merkezi Fethiye, toplu taşımayla sadece bir saat uzaklıkta. Kalkan ve civarını hakkıyla keşfedebilmek için en az iki gün gerekiyor, dolayısıyla bir gece konaklama ihtimalini göz ardı etmeyin. Birbirinden hoş barları ve hediyelik eşya dükkânlarıyla eski şehirde vakit geçirin. Kral Amintas’ın Likya döneminden kalma kaya mezarı, kente tepeden bakan bir tepede bulunuyor. Merkezden kısa bir otobüs yolculuğuyla hayalet şehir Kayaköy’e gidilebiliyor. Kalkan’daki tur şirketleri buraya direkt giden turlar da düzenliyor.
Mitolojik hikâyelere göre insanların ulaşamayacağı dik uçurumdaki büyük kaya mezar, kanatlı at Pegasus’un eviydi. Her gün komşu Yunan adası Meis’e Kaş’tan feribot seferleri düzenleniyor. Buralara gelmişken, göz alıcı güzellikteki Kaputaş Plajı’nı görmeden dönmeyin.
Tüplü dalış bu bölgede en yaygın aktivitelerden biri. Başlangıç seviyesindekiler sığ sularda dalmayı tercih ederken daha derinlerdeki gemi enkazları da büyük ilgi çekiyor. Kalkan ile komşusu Kaş arasında bulunan 15’ten fazla dalış noktası ile burası deneyimli dalışçılar için adeta bir cennet. Derin sulara dalmanın alternatifi de gidip dağdan atlamak. Şaka değil, ciddiyiz. Atlamanız gerekmiyor, yamaç paraşütüyle dağın kenarından aşağı koşabilirsiniz de isterseniz.
Kalkan’ın pek çok harika özelliği var ama bu kenti bu kadar özel yapan hiç şüphesiz insanları. Kalkanlılar size bütün içtenlikleriyle kucak açacak, hatta o kadar ki belki başlangıçta kentteki evrensel dostluğa hayret edebilirsiniz. Bu evrensel yaklaşım ile ünlü Türk misafirperverliğinin bileşimi Kalkan’da günlük hayatın en temel özelliği. Kalkanlılar konuklarını yakından tanımaktan gerçekten büyük keyif alıyor, dolayısıyla Kalkan sokaklarında dolaşırken size ince belli bardaklarla ikram edilen çayları kabul etmekten çekinmeyin. Merak etmeyin, Kalkan’da hiçbir esnaf size yapışmaz – Kalkan bu yönüyle övünür hatta. Burada, Kalkanlılar ile İstanbul ve Türkiye’nin diğer kentlerinden gelip Kalkan’a yerleşen ve kendi küçük işlerini kuranların yanı sıra yine burayı evi kabul eden az sayıda iyi eğitimli yabancılardan oluşan karma bir nüfusla karşılaşacaksınız.